تغذیه و رژیم درمانی

تغذیه و رژیم درمانی

تغذیه و رژیم درمانی

تغذیه و رژیم درمانی

گروه های غذایی

آشنایی با گروه های غذایی

در هر کدام از این گروهها مقداری از مواد مغذی برای شما فراهم می شود. غذای یک گروه نمی تواند بجای غذای گروه های دیگر مصرف شود وهیچکدام ازگروههای غذایی از گروه دیگر مهمتر نیست. درواقع  انسان برای سلامت خود به همه گروهها نیازمند است

گروه نان وغلات

شامل غلات کامل ( گندم، جو ، جودوسر، ارزن)، برنج، و انواع ماکارونی( لازانیا، رشته فرنگی، رشته پلویی و رشته آشی) است. این گروه کربوهیدرات پیچیده و فیبرهمچنین ویتامینهای خانوادهB و املاحی چون آهن و پروتئین مورد نیار بدن ما را تامین می کند

گروه سبزیها:

شامل بسیاری ازسبزیهای متنوع از جمله سبزیهای سبزرنگ ( مثل سبزی خوردن) ، صیفی جات و سبزیهای نشاسته ای ( مثل باقلا) است . این گروه تامین کننده املاح و ویتامین مورد نیازماست از جمله ویتامینA , C واملاح کلسیم و منیزیم همچنین تامین کننده فیبرنیز می باشد

گروه میوه ها:

شامل انواع و اقسام میوه هایی است که شما با آن آشنا هستید . این گروه تأمین کننده فیبر، ویتامینA ,C و پتاسیم است. این گروه با اهمیت است چرا که فاقد سدیم، چربی و کلسترول می باشد

گروه گوشت:

شامل گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی، تخم مرغ و حبوبات وپنیر است .

این گروه غذایی برای تامین پروتئین، فسفر، ویتامین هایB12, B6,B3 , B1 و بسیاری از املاح چون آهن می باشد . حبوبات زیر گروه سبزیهای نشاسته ای هستند ولی چون از نظرغذایی ، محتوای پروتئین واملاح شبیه گوشت هستند دراین گروه قرار دارند

گروه لبنیات:

شامل شیر، ماست و دوغ  است بهترین منبع تامین کننده کلسیم هستند و تامین کننده پروتئین ویتامینB12 , A , B2 می باشند

چربیها:

چربی ها ، روغنها و شیرینیها این دسته از آنجا که کالری رژیم را تأمین می کنند قابل توجه هستند اما چون دارای مواد مغذی کمی می باشند مصرف به کمترین میزان توصیه می شود . این گروه شامل : کره، مارگارین، سس سالاد، روغنها، مایونز، خامه، پنیرخامه ای، سرشیر، چیپس ها است و مواد قندی که شکلاتها، آب نبات، شیرینی کیک، نوشابه، شربت، ژله، دسر، مربا، شکر و عسلاست

میزان مصرف مجاز از هرگروه

گروه غذایی

11- 6 واحددرروز

5- 3واحد درروز

4- 2واحد درروز

3-2 واحددر روز

3-2 واحددرروز

به میزان کم

گروه نان و غلات

گروه سبزیها

گروه میوه ها

گروه لبنیات

گروه گوشت

گروه چربیها

 

واحدهای گروههای غذایی چه اندازه است؟

1 واحد از گروه نان = 1 برش نان ( تافتون، سنگگ، بربری) به اندازه کف دست یا 30 گرم

یا یک سوم  لیوان برنج پخته یا نصف لیوان ماکارونی پخته

یا سه چهارم لیوان از غلات آماده خشک

  واحداز گروه سبزی = 1 لیوان سبزی خام خرده شده ( 1 لیوان سالاد) یا  نصف لیوان سبزی پخته

1واحد از گروه میوه  = 1 عدد میوه متوسط مثل یک سیب متوسط یا سه چهارم لیوان آب میوه

1 واحد از گروه گوشت = 30 گرم گوشت یا یک تخم مرغ یا نصف لیوان حبوبات پخته

    1واحد از گروه لبنیات = 1 لیوان شیر یا 1 لیوان ماست یا 2لیوان دوغ

 

üبیان این واحدها تنها به این منظور است که شما بدانید آیا مصرف روزانه شما از گروههای غذایی درحد مورد نیاز است یا خیروآیا خیلی کمتر ازاین میزانها مصرف می کنید ؟ پس مطمئنا در آینده ای نزدیک مبتلا به کمبود مواد غذایی خواهید شد و یا اینکه خیلی بیشتر مصرف می کنید؟ پس اضافه وزن و چاقی در انتظار شماست.

     ولیکن با این وجود تعیین میزان دقیق انرژی مورد نیازو تنظیم یک رژیم صحیح بر اساس تمایلات و شرایط خاص   شما بر عهده یک رژیم شناس است و تنظیم رژیم های دقیق چاقی ولاغری باید فردی صورت گیرد.